غار نول

  • ۰
  • ۰


خواص درمانی کرفس کوهی

کرفس کوهیکرفس کوهی با نام محلی ” کلوس ” و نام علمی ” Kelussia odoratissima ” که به نام های علمی دیگری همچون ” Apium graveolens ” نیز شناخته می شود.

این گیاه از ارتفاع 2100 تا 3000 متری در اقلیم‎های مختلف یافت می‎شود. دارای ریشه‎ای راست و دوکی شکل به همراه غده بزرگی در قسمت بالایی بوده که محل ذخیره مواد غذایی مورد نیاز برای شروع نسل جدید در فصل رشد بعدی است. برگ‎ها دارای بریدگی‎های پنجه‎ای شکل و در قاعده دارای دُم‎برگ‎های بلند و بدون غلاف است.

گل آذین با گل‎های زردرنگ به صورت چترهای انتهایی کاملا بارور و چترهای جانبی گل‎های نر و نابارور به صورت 2 تا 8 شعاعی با بذری درشت و صفحه‎ای به رنگ قهوه‎ای مایل به زرد.

ارتفاع آن در مرحله تشکیل بذر از 120 تا 200 سانتی‎متر بوده و در تیرماه به بذر می‎نشیند.

میزان اسانس 8.4 درصد که نشان دهنده ارزش بالای خود گیاه و فرآورده‎های آن است رویشگاه‎های طبیعی کلوس بر روی خاک‎های کم‎عمق تا بسیار عمیق با بافت متوسط تا سنگین که ظرفیت نگهداری آب بالایی داشته و فاقد شوری و قلیائیت است، دیده می‎شود.

این گیاه بومی از گونه‎های دارویی، تغذیه‎ای و علوفه‎ای منطقه زاگرس مرکزی ایران بوده که در سایر مناطق جهان گزارش نشده است. جهت درمان برخی از دردها و بیماری‎ها مانند کاهش فشار خون، روماتیسم و بیماری‎های عصبی، جلوگیری از تولید سنگ کلیه و مثانه، تمیز کردن مجاری ادرار استفاده می‎شود.

به علت گرانی و اقتصادی بودن، متاسفانه برداشت از کرفس بسیار بی‎رحمانه بوده و در حال حاضر رویشگاه‎های طبیعی کلوس به قطعات کوچکی در استان‎های اصفهان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، فارس و لرستان محدود می‎شود.

رئیس بخش منابع طبیعی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان به خبرنگار ایسنا گفت: زیستگاه این گونه در لرستان قسمت‎هایی از ارتفاعات و مراتع واقع در اشتران‎کوه، قالی‎کوه، کبیرکوه، کوه کازنیستان و نیزان در بزنوید و روستای پیروالی در کوه کلی‎لو به صورت بسیار پراکنده و تُنک رویش دارد.

کریم خادمی اضافه کرد: کاربردهای بسیار متنوعی از جمله مصارف غذایی(تهیه ترشی، شور و کنسرو) دارد. بومیان در تهیه غذا از آن استفاده می‎کنند و شهد آن برای تغذیه زنبورعسل مناسب و دارای پتانسیل بالا برای پرورش زنبور عسل است.

وی ادامه داد: از علوفه خشک این گیاه نیز می‎توان برای تعلیف دام استفاده کرد؛ قسمت‎های مورد استفاده گیاه شامل غنچه قبل از خروج از خاک، شاخ و برگ و شاخه‎های بذری جهت تولید انواع ترشی مورد استفاده و خشک شده آنها برای افزایش عطر و طعم نوشیدنی‎ها کاربرد دارد.

این مقام مسئول تصریح کرد: زمان رویش بسته به وضعیت توپوگرافی رویشگاه و شرایط آب و هوایی متفاوت بوده و در سال‎هایی که بارش بیشتر به صورت باران باشد این گیاه از نیمه اول اسفندماه و در سال‎های برفی همراه با ذوب شدن برف‎ها رشد رویشی خود را شروع می‎کند.

مهندس خادمی بیان کرد: در خالت طبیعی به علت وجود اسانس و بوی تند، دام‎ها در حالت تر از آن استفاده نمی‎کنند لذا دامپروران بعد از خشک شدن آن را برداشت و در خانه انبار می‎کنند و در زمستان به مصرف دام‎ها می‎رسانند که در این مرحله از علوفه خشک آن خوب تغذیه می‎کنند؛ در این مرحله هیچگونه آسیبی به رشد آن وارد نمی‎کند.

این گونه یکی از استثنایی‎ترین مرحله زندگی گیاهان را دارد به طوری که در زمانی که بوته کاملا خشک و برداشت شد در اوایل تابستان ساقه‎ای بلند، قطور و مستحکم شروع به رشد می‎کند و این راز بقای این گونه ارزشمند است.

این کارشناس علوم کشاورزی افزود: بذر آن در ابتدای فصل پاییز می‎رسد و در زمین پراکنده شده و باعث زادآوری آن می‎شود.

خادمی متذکر شد: این گیاه در سالیان قبل پراکنش خوبی داشت، اما به خاطر ارزش اقتصادی و دارویی بالای این گیاه متاسفانه امروزه نتایج عملیت صحرایی نشان می‎دهد بیش از 90 درصد از رویشگاه‎های آن از بین رفته و به دنبال برداشت غیراصولی در رویشگاه‎های طبیعی خود در حال انقراض است.

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان یادآور شد: امروزه این گونه در لرستان تنها در بخش محدودی از شهرستان الیگودرز در انتهای مسیر جاده سد رودبار واقع در بزنوید می‎روید و هرساله سطح زیر کشت آن کاهش می‎یابد، به طوری که در همین منطقه از هزاران هکتار سطح پراکنش در قبل هم اکنون فقط مساحت محدودی را در اطراف روستایی به نام چین باقی مانده است.

وی اضافه کرد: برای جلوگیری از این کار حفظ رویشگاه‎های موجود و توسعه رویشگاه‎ها با انتخاب مناطق مستعد و مناسب برای کاشت این گونه باید منظور شود و گونه‎های وحشی را زراعی کرد.

خادمی تصریح کرد: این کار نیازمند تحقیق در نحوه گرده‎افشانی و تعیین نیازهای محیطی این گیاه است.

مسئول بخش منابع طبیعی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان بیان کرد: بررسی‎های ژنتیکی، کروموزومی و مطالعه نیازهای محیطی و رفتار جوانه‎زنی بذر به کشت موفقیت‎آمیز گونه‎های وحشی کمک شایانی خواهد کرد.

  • ۹۳/۱۰/۲۷
  • سید محسن حسینی

تغذیه زنبورعسل

کلوس

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی